ေက်ာက္ကပ္ကို ပ်က္စီးေစႏိုင္သည့္ အစားအေသာက္မ်ား အနက္ တညင္းသီး၊ အခ်ဳိ႕ေသာ
ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား၊ အသားမ်ားႏွင့္ ကလီစာမ်ားကို အလြန္အကြၽံ
စားသံုးျခင္းမ်ားေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ေၾကာင္း
ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ အထူးကု ဆရာဝန္ႀကီးတစ္ဦးက ေျပာသည္။ တညင္းသီးကို
မ်ဳိးစံုျပဳလုပ္၍ စားသံုးၾကရာတြင္ တညင္းသီးတြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတ္မ်ားမွာ ေက်ာက္ကပ္ထဲရွိ ဆူးခြၽန္သဏၭာန္ အခဲေလးမ်ား ျဖစ္ေစၿပီး စစ္ထုတ္ႏိုင္သည့္ ဆန္ခါမ်ားကို
ပ်က္စီးေစသည့္ စြမ္းအားျပင္း ရွိျခင္းေၾကာင့္ တညင္းသီး အလြန္အကြၽံ စားသံုးပါက ေက်ာက္ကပ္ အလ်င္အျမန္ ပ်က္စီးတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
အသားမ်ားႏွင့္အတြင္း ကလီစာမ်ားကို အလြန္အကြၽံစားပါကလည္း
ေက်ာက္ကပ္က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းေၾကာင္းက်န္းမာေရးဌာနမွ ထုတ္ျပန္
ေၾကညာခ်က္မ်ား အရသိရသည္။ တာရွည္ခံရန္ ေဖာ္မလင္ျဖင့္ စီစဥ္ထားေသာ
အစားအစာမ်ားမွာလည္း ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ေစႏိုင္ေၾကာင္း၊
လက္ဖက္ပြဲမ်ားတြင္ ပါဝင္ေနသည့္ ပဲေၾကာ္မ်ား၊
အခ်ဳိ႕အာလူးေၾကာ္အထုပ္မ်ားႏွင့္
အေၾကာ္ခံပစၥည္းမ်ားကို ေၾကာ္ရာတြင္ ဆီအိုးထဲသို႔ ေရသန္႔ဘူး ႏွစ္ဘူးခန္႔
ထည့္ေၾကာ္ျခင္း အားျဖင့္ ဆီကုန္သက္သာသျဖင့္ လုပ္ေဆာင္ၾကေသာ္လည္း ဆီပူထဲတြင္
ပလတ္စတစ္ (မယ္လမင္း) ဓာတ္ျပဳပစၥည္းမ်ား ပါဝင္ ေရာေႏွာ သြားသျဖင့္
ေက်ာက္ကပ္ကို အႏၲရာယ္ ရွိႏိုင္သည္ဟု သိရသည္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ေဝဒနာကို
ခံစားရလွ်င္ ေအာ့အန္ျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊ ခံတြင္းပ်က္ျခင္း၊
ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ အိပ္စက္ရန္ခက္ခဲျခင္း၊ ၾကြက္သားႏွင့္
အ႐ိုးအဆစ္နာက်င္ျခင္း၊ ယားယံျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္း၊ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္း၊
အသက္ရွဴမဝျခင္း၊ ရင္ဘတ္နာျခင္း စသည့္ ေဝဒနာမ်ားကို ကနဦး ခံစားရမည္
ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ စစ္ေဆးမႈမ်ားကို ျပဳလုပ္ရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း
ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ အထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာ ရဲဝင့္ထြန္းက ေျပာသည္။
Credit - ၿမ၀တီ
No comments:
Post a Comment