စာအုပ္စာေပလု႔မိတ္ေဆြ

Wednesday, August 20, 2014

ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားသူသည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာေလ်ာ႕ခ်ေပးႏိုင္

တစ္ပတ္ အတြင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ခုနစ္ႀကိမ္ စားသံုးသူ သည္ ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေလ်ာ႕ခ် ေစႏိုင္ၿပီး ဆယ္ႀကိမ္အထက္စား သူမ်ားျဖစ္ပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာမွ လြတ္ ကင္းႏိုင္သည္ဟု သုေတသီတခ်ိဳ႔က ဆိုသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ေပါေပါမ်ားမ်ား ပါဝင္သည္႕ လိုင္ေကာ္ပင္းဓာတ္ (Lycopene) သည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ရာတြင္ အားျပင္း ေသာ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္း Antioxidant ျဖစ္ေသာေၾကာင္႕ ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဆဲလ္မ်ားကို ကင္ဆာမကူးစက္ေအာင္ႏွင္႕ မေျပာင္းလဲ မပ်ံ႔ႏွံ့ေအာင္ကာကြယ္ေပး သည္ဟုဆိုသည္။ Antioxidant သည္ အထူးသျဖင္႕ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာႏွင္႕ ကင္ဆာ ျဖစ္မည္႕ အျမဳေတမ်ားကို တားဆီးပယ္ ဖ်က္ေပးႏိုင္သည္။


Lycopene ဓာတ္သည္ Heart Attack ႏွလံုးရပ္ဆိုင္းျခင္းကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာႏွင္႕ ေလျဖတ္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးႏိုင္သည္ ဟုဆိုၾကသည္။Lutein ႏွင္႕ Zeaxanthin ဓာတ္မ်ားပါဝင္ျခင္းေၾကာင္႕ မ်က္စိ အျမင္ကို ေကာင္းမြန္ၾကည္လင္ေစႏိုင္ ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ မေကာင္းေသာ LDL အဆီ ဓာတ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ေသာ HDL ေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာဓာတ္၊ က်န္းမာေရးႏွင္႕ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္ ေရးတြင္ အေရးပါေသာ ဆိုဒီယမ္ႏွင္႕ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္၊ ေသြးနီဥထုတ္ေပးရာ တြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဖိုလစ္အက္ ဆစ္ဓာတ္က ကေလးငယ္မ်ား ႀကီးထြား ဖြံ႔ၿဖိဳးေစရန္ မီးယပ္ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီး မ်ား အ႐ိုးပါးျခင္း၊ အ႐ိုးဆက္ျခင္းမွ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္သည္႕ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္၊ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အထူးလိုအပ္သည္႕ သံ ဓာတ္၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုႏွင္႕ ႏွလံုးခုန္မမွန္ သူမ်ားအတြက္ လိုအပ္သည္႕ မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္မ်ားလည္း ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ထို့ေၾကာင္႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္း စားျခင္း၊ ခ်က္ျပဳတ္စားျခင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္စားျခင္းျဖင္႕ အာဟာရမ်ိဳးစံု ရရွိႏိုင္မည္ျဖစ္သည္။

Ref: Health Care Journal
ေရႊအိမ္စည္စာၾကည့္တိုက္

No comments:

Post a Comment