စာအုပ္စာေပလု႔မိတ္ေဆြ

Sunday, August 17, 2014

က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ပါ

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ဖို႔ရာအတြက္ အစာငတ္ခံရမယ္လို႔ မဆိုလိုပါဘူး။ ဘယ္လိုအစာေတြကို ေလွ်ာ့စားသင့္တယ္၊ ဘယ္လိုအစာေတြကို ေရွာင္သင့္တယ္၊ ဘယ္လို အစားအေသာက္ေတြကို စားသင့္တယ္၊ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကို ဘယ္လို ထိန္းခ်ဳပ္သင့္တယ္ စတဲ့ နည္းလမ္းေတြကို သိရွိလိုက္နာ႐ံုနဲ႔ အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။

(1) တစ္ေန႔မွာ ထမင္းသံုးႀကိမ္ မ်ားမ်ားစားမယ့္အစား ထမင္းကို နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏ စားေပးပါ။ အိပ္ရာမဝင္ခင္အခ်ိန္ သံုးနာရီအလိုမွာ ဘာကိုမွ မစားတာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။

(2) ညေန ေလးနာရီခြဲ ေနာက္ပိုင္းမွာ ကဖင္းဓာတ္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ညပိုင္းမွာ ကဖင္းဓာတ္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားလိုက္ရင္ အိပ္ရာဝင္တဲ့အခါမွာ အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ ခက္ခဲသလို လံုေလာက္တဲ့ အိပ္စက္မႈ မရဘဲ ပင္ပန္းေနႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုအိပ္ေရးပ်က္ရင္ အစာကို မ်ားမ်ားစားျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(3) တစ္ညမွာ အနည္းဆံုး ၇-၈ နာရီ အိပ္စက္ပါ။ ဒီလိုအိပ္စက္တာက ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္။

(4) ေခ်ာကလက္၊ ကိတ္မုန္႔၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္၊ ေရခဲမုန္႔၊ အျမႇဳပ္ထတဲ့ အခ်ဳိရည္နဲ႔ အဆင္သင့္အစာ စတာေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။

(5) ဘယ္ေတာ့မွ အစာငတ္မခံပါနဲ႔။ အစာငတ္ခံတာက ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေႏွးသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈ ေကာင္းမွသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ႏိုင္မွာပါ။ အစာငတ္ခံတာေၾကာင့္ သင့္ကို ပိုမိုပင္ပန္းေစၿပီး ဗိုက္ပိုဆာေစကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေရး အစီအစဥ္ကို ဆက္လက္ လုိက္နာႏိုင္မႈ မရွိတတ္ပါဘူး။

(6) သၾကားမ်ားမ်ား ပါဝင္တဲ့ ေဆာ္ဒါအခ်ဳိရည္နဲ႔ ေဖ်ာ္ရည္ေတြကို ေရွာင္ပါ။ ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္၊ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ ေရကို ေသာက္ပါ။

(7) သင့္အေနနဲ႔ သေရစာစားခ်င္ေနရင္ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားပါ။ ေထာပတ္သီး၊ ေျပာင္းဖူး၊ အုန္းသီး စတာေတြက တျခားအပင္ထြက္ အစာေတြထက္ ကယ္လိုရီ ပိုမိုပါဝင္တတ္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဒီအစာေတြကို အသင့္အတင့္ပဲ စားသင့္ပါတယ္။

(8) ဆန္လံုးညိဳ၊ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း၊ အညိဳေရာင္ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ အညိဳေရာင္ ေခါက္ဆြဲေတြလို ေကာင္းတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကို စားပါ။ ညေန ငါးနာရီေနာက္ပိုင္းမွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ပါ။ အသံုးမျပဳျဖစ္တဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကို အဆီအျဖစ္ သိုေလွာင္ထားတတ္လို႔ပါ။

(9) ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဖို႔ကိုေတာ့ မေမ့ပါနဲ႔။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေအာင္ ႀကိဳးစားေနခ်ိန္မွာ တခ်ဳိ႕လူေတြက အစားအေသာက္ကိုပဲ အလြန္အမင္း ေလွ်ာ့တတ္ၾကၿပီး ေလ့က်င့္ခန္းရဲ႕ အေရးပါပံုကိုေတာ့ ေမ့ေနတတ္ၾကပါတယ္။ သင့္အေနနဲ႔ ေလ့က်င့္ခန္းကို စလုပ္ဖို႔ ခက္ေနရင္ တနလၤာေန႔မွာ အားကစားခန္းမနဲ႔ ဆက္သြယ္စာရင္းေပးလိုက္ပါ။

(10) ျပင္းအားျမင့္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ႏိုင္ေအာင္ ႀကိဳးစားပါ။ အေလးမတာ၊ ဒိုက္ထိုးတာလို ေလ့က်င့္ခန္းေတြက ႂကြက္သား သန္စြမ္းေစတဲ့ နည္းေတြျဖစ္ၿပီး အဆီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစပါတယ္။

(11) ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ေနခ်ိန္မွာ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ကို တျဖည္းျဖည္း တိုးၿပီး စားသြားပါ။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို မွီဝဲရင္ ႂကြက္သားထုထည္ကို ႏွစ္ဆတိုးေစၿပီး ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈ အားေကာင္းကာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဆီေလာင္ကၽြမ္းႏိုင္စြမ္းကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။

(12) ေလ့က်င့္ခန္းကို တစ္ႀကိမ္မွာ ၂၀-၃၀ မိနစ္ ေလ့က်င့္ေပးပါ။ ဒီလိုေလ့က်င့္ေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ သိုေလွာင္ထားတဲ့ ဂလိုင္ကိုဂ်င္ေတြကို ထုတ္သံုးႏိုင္ၿပီး အဆီေလာင္ကၽြမ္းမႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္။

(13) အိပ္ရာက ႏိုးႏိုးခ်င္း ေလ့က်င့္ခန္းကို လုပ္တာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ခႏၶာကိုယ္တြင္းစနစ္ထဲမွာ အစာမရွိေသးတာေၾကာင့္ သိုေလွာင္ထားတဲ့ အဆီမွ စြမ္းအင္ေတြ ထြက္လာပါလိမ့္မယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ၿပီးခ်ိန္မွာ နံနက္စာ ျပည့္ျပည့္ဝဝစားပါ။

(14) နံနက္တိုင္း နံနက္စာ စားေပးပါ။ နံနက္စာ စားေပးတာက ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈကို မွန္မွန္ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ေစၿပီး ညေနပိုင္း အခ်ိန္ေတြမွာ အစာကို အလြန္အမင္း စားျဖစ္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(15) ေရမ်ားမ်ားေသာက္ၿပီး ကာဗြန္ပါတဲ့ အျမႇဳပ္ထအခ်ဳိရည္၊ အထူးသျဖင့္ သၾကားမ်ားမ်ားပါတာကို ေရွာင္ပါ။ ေဆာ္ဒါအခ်ဳိရည္ကို မေသာက္ပါနဲ႔။

ၾကယ္စင္
Good Health

No comments:

Post a Comment