စာအုပ္စာေပလု႔မိတ္ေဆြ

Monday, August 11, 2014

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ အစားအစာ

ကၽြန္ေတာ္တို႔ ႏိုင္ငံ႐ွိ လူမ်ဳိးမ်ား ဟာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္ ႏွင့္ ကေလးမီးဖြား ျပီး ႏို႔တိုက္ ေနစဥ္ ကာလ အတြင္း အစား အေသာက္ မ်ား ကို အလြန္ အမင္း ေ႐ွာင္တတ္ ၾကပါတယ္ ...

ဗမာ၊ တ႐ုတ္၊ ကုလား၊ ႐ွမ္း စတဲ့ လူမ်ဳိး မ်ား ေ႐ွာင္ၾကတဲ့ အစား အေသာက္ မ်ား ေပါင္းလိုက္ ပါက စားစရာေတာင္ က်န္မွာ မဟုတ္ေတာ့ပါ ...


မိ႐ိုးဖလာ အစဥ္ အဆက္ က စြဲလာခဲ့ေသာ အယူအဆ မွားမ်ားကို ခ်က္ခ်င္း ျပင္ဖို႔ရာမွာ အေတာ္ ခက္ခဲ ပါတယ္ ...

ဒါ့ေၾကာင့္ စားသင့္ေသာ အစား အစာ မ်ား၏ ေကာင္းက်ဳိး စားသင့္လ်က္ မစားပါက ျဖစ္ေပၚ လာမယ့္ ဆိုးက်ဳိးမ်ားကို တျဖည္းျဖည္း လက္ခံလာေအာင္ အေထာက္ အထား နဲ႔တကြ ေျပာဆို ပညာေပး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ ...

က်န္းမာေရး ပညာေပး media အားျဖင့္၎၊ ေဒသအလိုက္ က်န္းမာေရး ေဟာေျပာ ပြဲမ်ားတြင္ ထည့္သြင္း ေျပာၾကား၍ ၎၊ သားဖြား ဆရာမမ်ားမွ မိခင္မ်ားအား တိုက္႐ိုက္ ပညာေပးျခင္း ျဖင့္၎

အဓိက အားျဖင့္ အလႊာ တူ အခ်င္းခ်င္း (peer to peer) ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ဖူးေသာ မိခင္မွ အျခား ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္သို႔ ပညာေပး ေျပာၾကားျခင္း တို႔ ျဖစ္ပါတယ္ ...

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ ျဖစ္လာျပီ ဆိုလွ်င္ ယခင္ ထက္ အာဟာရဓါတ္ ပိုမို လိုအပ္ လာပါတယ္ ... သေႏၶသား ဖြံ႔ျဖိဳးမႈ အတြက္ လံုေလာက္ ေသာ အာဟာရ ဓါတ္ကို ရ႐ွိဖို႔ စားသံုးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ ... အၾကမ္းဖ်င္း စားသံုးရမယ့္ အစားအစာ မ်ားမွာ ေအာက္ပါ အတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္ ...

သစ္သီးမ်ားနဲ႔ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းအစ႐ွိတဲ့အႏွံမ်ားကိုမ်ားစြာစားသံုးပါ..

အဆီနည္းေသာႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ အဆီနည္းေသာအသားမ်ားကို သင့္တင့္စြာစားသံုးပါ..

အဆီမ်ားေသာအစားအစာ၊ သၾကားမ်ားေသာအစားအစာ၊ ငန္ေသာအစားအစာမ်ားကိုအနည္းငယ္မွ်သာစားသံုးပါ..

အဆီမပါေသာအသားမ်ား၊ ၾကက္သား၊ ငါးမ်ားကိုစားသံုးပါ..

ပဲမ်ဳိးစံု၊ ေျမပဲႏွင့္အျခားသီးႏွံအေစ့မ်ားကိုစားသံုးပါ..

အစိမ္းေရာင္႐ွိေသာအ႐ြက္မ်ားကိုစားသံုးပါ..

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ကာလတြင္ အဓိက လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓါတ္မွာ ေဖာလစ္အက္စစ္နဲ႔ သံဓါတ္ တို႔ ျဖစ္ပါတယ္ ... ေဖာလစ္အက္စစ္ ဟာ သေႏၶသားရဲ႕ အာ႐ံုေၾကာစနစ္ ဖြဲ႔စည္းမႈမွာ မ႐ွိမျဖစ္ အေရးၾကီး လိုအပ္ပါတယ္ ... ဒါ့ေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ ပထမ သံုးလမွာ အဓိကထား ျပီး ကိုယ္ဝန္ တစ္ေလွ်ာက္လံုးနဲ႔ ႏို႔တိုက္ ေနခ်ိန္ ကာလအတြင္း ေဖာလစ္ အက္စစ္ဓါတ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ အစာမ်ားကို စားသံုး ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္ ... အစားအစာ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား မွာလည္း ေဖာလစ္ အက္စစ္ ဓါတ္ ပါဝင္ ပါတယ္ ...

ေဖာလစ္အက္စစ္ဓါတ္ႂကြယ္ဝေသာအစားအစာမ်ား အႂကြယ္ဝဆံုးအစားအစာမ်ား ဒုတိယအႂကြယ္ဝဆံုးအစားအစာမ်ား တတိယအႂကြယ္ဝဆံုးအစားအစာမ်ား ကညြတ္ပင္ ေဂၚဖီထုပ္ မုန္လာဥဝါ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ္ ပန္းေဂၚဖီ အာလူး ပဲနီေလး တ႐ုတ္နံနံ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပဲသီးေျခာက္မ်ား လိေမၼာ္သီး၊ လိေမၼာ္ရည္ စေတာ္ဘယ္ရီ ဟင္းႏုႏြယ္ ၾကက္သြန္နီတစ္မ်ဳိး(leeks) ေဆာ္လမြန္ငါး ပဲဝါကေလး ေ႐ႊပဲ သစ္ၾကားသီး

ဂ်ဴံေစ့ ဆားမပါေသာေျမပဲကိုယ္ဝန္ ေဆာင္စဥ္အတြင္း အျခား လိုအပ္တဲ့ဓါတ္မွာ သံဓါတ္ ျဖစ္ျပီး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ကာလမွာ ရာသီေသြး မဆင္းတဲ့ အတြက္ သံဓါတ္ ဆံုး႐ံႈးမႈ ေလ်ာ့နည္း ပါတယ္ ... သေႏၶသား ၾကီးထြား ဖြံ႔ျဖိဳး က်န္းမာမႈ အတြက္ သံဓါတ္ဟာ အေရးၾကီး ပါတယ္ ... ဒါ့ေၾကာင့္ စားသံုးေသာ အစာမွာ သံဓါတ္ အပါအဝင္ အာဟာရ ျပည့္ဝဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္ ... ေအာက္တြင္ အာဟာရ ဓါတ္မ်ားႏွင့္ ၎တို႔ကို အႂကြယ္ဝဆံုး ရ႐ွိႏုိင္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ယွဥ္တြဲ ေဖာ္ျပ ေပးလိုက္ ပါတယ္ ...

အာဟာရဓါတ္မ်ားႏွင့္ ၎တို႔ိုကိုရ႐ွိႏိုင္ေသာအစားအစာမ်ား အာဟာရဓါတ္မ်ား ခႏၶာကိုယ္အတြက္အသံုးဝင္ပံု အႂကြယ္ဝဆံုးရႏိုင္ေသာအစားအစာမ်ား ပ႐ိုတိန္း(အသားဓါတ္) ဆဲလ္တည္ေဆာက္ၾကီးထြားမႈႏွင့္ ေသြးတည္ေဆာက္မႈ အဆီမဲ့အသားမ်ား၊ ၾကက္ဘဲငွက္အသားမ်ား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥအကာ၊ ပဲမ်ဳိးစံု၊ တိုဖူး ကစီဓါတ္ ေန႔စဥ္သြားလာလႈပ္႐ွားမႈအတြက္ အင္အားဓါတ္ ႏွံစားပင္သီးႏွံမ်ား၊ အာလူး ပိန္းဥ ကန္စြန္းဥ အစ႐ွိသည့္ဥမ်ား၊ အသီးအႏွံဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မ်ား အဆီဓါတ္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္စြမ္းအင္သိုေလွာင္မူ

အဆီပါအသားမ်ား၊ မလိုင္ပါႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ေျမပဲ သီဟိုေစ့ကဲ့သို႔အေစ့မ်ား၊ မာဂ်ရင္း၊ ပဲဆီ ႏွမ္းဆီ ေနၾကာဆီကဲ့သို႔ သီးႏွံဆီမ်ား၊ ကယ္လ္စီယမ္ အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားတည္ေဆာက္မႈ၊ ႂကြက္သားလႈပ္႐ွားမႈ၊ အာ႐ံုေၾကာလုပ္ငန္းလုပ္ေဆာင္မႈ၊ ႏို႔၊ ဒိန္ခဲ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆာဒင္း ဆယ္လ္မြန္ကဲ့သို႔ အ႐ိုးပါစားႏိုင္ေသာငါးမ်ား၊ ဟင္းႏုႏြယ္ သံဓါတ္ ေသြးနီဥတည္ေဆာက္မႈ အဆီမပါနီေသာအသားမ်ား၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္အ႐ြက္မ်ား၊ ဗိုက္တာမင္ A အေရျပားက်န္းမာမႈ၊ မ်က္စိအျမင္ေကာင္းမႈ၊ အ႐ိုးၾကီးထြားမႈ မုန္လာဥနီ၊

အစိမ္းပုပ္ေရာင္အ႐ြက္မ်ား၊ အဝါေရာင္အသီးမ်ား၊ ဗိုက္တာမင္ C သြား သြားဖံုး အ႐ိုးက်န္းမာမႈ၊ သံဓါတ္စုပ္ယူမႈ သံပုရာ လိေမၼာ္ ေ႐ွာက္ ဂရိတ္ဖ႐ုအစ႐ွိသည့္အသီးမ်ား၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ား၊ ဗိုက္တာမင္ B6 ေသြးနီဥတည္ေဆာက္မႈ၊ ကစီဓါတ္ အသားဓါတ္ အဆီဓါတ္လုပ္ငန္းမ်ား အားေပးမႈ ဝက္သား၊ ႏွံစားပင္သီးႏွံမ်ား၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဗိုက္တာမင္ B12 ေသြးနီဥတည္ေဆာက္မႈ၊ အာ႐ံုေၾကာလုပ္ငန္းလုပ္ေဆာင္မႈ၊ အသား၊ ငါး၊ ၾကက္ဘဲငွက္သားမ်ား၊

ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊(ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားပါေ႐ွာင္ေသာ သတ္သတ္လြတ္စားသူမ်ားဟာ ဗိုက္တာမင္ B12ခ်ဳိ႕တဲ့ႏိုင္ပါတယ္..) ဗိုက္တာမင္ D အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ားခိုင္မာမႈ၊ ကယ္လ္စီယမ္စုပ္ယူျခင္းက္ိုအားေပးမႈ ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ႏွံစားပင္သီးႏွံမ်ား၊ ေပါင္မုန္႔၊ ႏွံစားပင္သီးႏွံ(Cereals)=ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္း ကဲ့သို႔ႏွံစားပင္မ်ား

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္စဥ္မွာ ခံစားရတဲ့ အဓိက ေဝဒနာေတြ ကေတာ့ ပထမသံုးလမွာ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္းနဲ႔ လရင့္တဲ့ အခါ ျဖစ္ေလ့႐ွိတဲ့ ရင္ပူရင္ကယ္ျခင္း တို႔ျဖစ္ပါတယ္ ... ပ်ဳိ႕အန္တဲ့အခါ လိုက္နာ ရမွာက ေတာ့ အိပ္ရာ မထခင္ အစာေၾက လြယ္တဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ဘီစကစ္၊ သီးႏွံ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး စားပါ ... ျပီးလွ်င္ အိပ္ရာမွ ျဖည္းျဖည္း ထပါ ... ႐ုတ္တရက္ ျပင္းထန္ေသာ လႈပ္႐ွားမႈကို ေ႐ွာင္ပါ ... အစာစားေနစဥ္ အစာအိမ္ မတင္းေစရန္ အရည္ ၾကားျဖတ္ ေသာက္ေပးပါ ...

စပ္တဲ့ အစားအစာ၊ ခၽြဲျပစ္တဲ့ အစား အစာ မ်ား ေ႐ွာင္ပါ ... ဗိုက္တင္းေအာင္ မစားဘဲ နည္းနည္းႏွင့္ မၾကာမၾကာ စားေပးပါ ... ပ်ဳိ႕ခ်င္လာ ပါက အျမႈပ္ထ အရည္တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး(Fizzy drink) ေသာက္ေပးပါ ... ဂ်င္းပါေသာ အရည္/အစားအစာ ဟာ ပ်ဳိ႕ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္ ... ေလဝင္ ေလထြက္ ေကာင္းေသာ ေနရာမွာ အနားယူပါ..

လရင့္တဲ့အခါ ျဖစ္ေလ့ ႐ွိတာကေတာ့ ရင္ပူရင္ကယ္ျခင္းပါဘဲ..သေႏၶသားၾကီးထြားလာျပီး မိခင္ ဝမ္းဗိုက္အတြင္း ေနရာ ပိုယူလာတာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတာပါ ... အစာကို မ်ားမ်ား မစားဘဲ နည္းနည္းႏွင့္ အၾကိမ္ မ်ားမ်ား စားပါ ... အိပ္ရာဝင္ ခါနီး အစာစားျခင္း ကို ေ႐ွာင္ပါ ... အစာစားျပီး ခႏၶာကိုယ္ ေကြးျခင္း၊ အေလးအပင္ မျခင္း၊ အိပ္ျခင္း ေ႐ွာင္ပါ ... လက္ဖက္ရည္ ေကာ္ဖီ မ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္း ေ႐ွာင္ၾကဥ္ပါ ...

ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္စဥ္နဲ႔ ကေလး မီးဖြားျပီး ႏို႔တိုက္စဥ္ ကာလအတြင္း အစားအေသာက္ မ်ားကို အလြန္ အမင္း ေ႐ွာင္ၾကဥ္ပါက မိခင္ အေနနဲ႔ လည္း ဗိုက္တာမင္ဓါတ္ လိုအပ္ျပီး က်န္းမာေရး ထိခိုက္ႏိုင္သလို ကေလးမွာလည္း ဗိုက္တာမင္ခ်ဳိ႕တဲ့ျပီး (အရပ္အေခၚ) သူငယ္နာ ေရာဂါ လကၡဏာမ်ား ေပၚေပါက္လာ တတ္ပါတယ္ ... (ဗိုက္တာမင္ ခ်ဳိ႕တဲ့ သူငယ္နာ ေရာဂါ လကၡဏာမ်ား ကို သီျခား ေရးသား ပါမယ္)

ဒါ့ေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္စဥ္ ကာလနဲ႔ မီးဖြားျပီး ႏို႔တိုက္စဥ္ ကာလမွာ အာဟာရ ျဖစ္ေစေသာ အစာမ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္ စားသံုးျပီး ေ႐ွာင္ၾကဥ္ စရာမ်ားကို လိုက္နာျခင္း ျဖင့္ က်န္းမာ ဖြံ႔ျဖိဳးေသာ ရင္ေသြးငယ္ မ်ားကို အႏၲရာယ္ကင္းစြာ ေမြးဖြား ႏိုင္မည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသား လိုက္ရပါတယ္..

Credit - http://draungsan.blogspot.com

No comments:

Post a Comment