အမိ
ျမန္မာျပည္၏ ေနရာ အႏွံ႔အျပား၌ ၿမိဳ႕ျပသာမက ေက်းလက္ ေဒသတြင္ပါ ျမင္ေတြ႕
ေနရေသာ ျမန္မာ့ အစားအစာ သစ္သီးဝလံမ်ား ထဲတြင္ ငွက္ေပ်ာသီးလည္း ပါဝင္သည္။
''အစာလည္း ေဆး၊ ေဆးလည္း အစာ'' ဆိုသကဲ့သို႔ လူသား တစ္ဦးခ်င္းစီ၏ ခႏၶာကိုယ္
က်န္းမာ ႀကံ့ခိုင္ေစရန္ ငွက္ေပ်ာသီးကို ေန႔စဥ္ စားသံုး သင့္သည္။
ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ပါဝင္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊
ဗီတာမင္ A, B, C, B6 ၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနိစ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကယ္လိုရီ၊ သတၱဳဓာတ္၊
အက်ဳိးျပဳဓာတ္ Antioxidants တို႔က က်န္းမာေရးကို အဓိက အေထာက္အပံ့
ျဖစ္ေစသည္။ ပိုတက္စီယမ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားသည္ ႏွလံုး ေသြးေၾကာႏွင့္
ဆိုင္ေသာ အဖြဲ႕အစည္းမ်ား အတြက္ အက်ဳိး ျပဳေစသည္။ ပိုတက္စီယမ္ ဓာတ္သည္
ႏွလံုး လုပ္ေဆာင္မႈ အတြက္ အကူအညီ ေပးသည့္အျပင္ ေသြးေၾကာ က်ဥ္းမႈႏွင့္
႐ုတ္တရက္ ေလျဖတ္မႈကို ကာကြယ္ ေပးသည္။
ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ေရဓာတ္ ၇၅
ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ၿပီး ၎တြင္ ပါဝင္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္က ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္
ေစေသာ စိတ္ဖိစီးမႈကို သက္သာ ေစသည္။ အသားအေရႏွင့္ ဆံေကသာကို အက်ဳိး ျပဳသည္။
မဲြေျခာက္ေျခာက္ အေရျပားကို လွပေစေသာ ဗီတာမင္ ေအႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္သည္
ငွက္ေပ်ာသီးတြင္ ပါဝင္သည္။ လူ႔ ခႏၶာကုိယ္မွ အေရျပားကို ႏူးည့ံ ေစသည္။
အသားကို စုိျပည္ ေစသည္။ ငွက္ေပ်ာသီးကို ခြက္တစ္ခြက္တြင္ ပ်စ္ပ်စ္ကေလး
ေခ်ၿပီး သၾကားတစ္ဇြန္း ေရာကာ အေရျပားေပၚ သုတ္လိမ္းပါ။ အေရျပားရွိ ဆဲလ္
အေသမ်ားကို ဖယ္ရွားၿပီး အေရျပား အစိုဓာတ္ကို ေပးစြမ္း ႏိုင္သည္။
ငွက္ေပ်ာသီး အမွည့္ကို ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ခြက္တြင္ ေရာၿပီး ဆံပင္ကို သုတ္လိမ္းပါ။
မိနစ္ အနည္းငယ္ ၾကာလွ်င္ ေရျဖင့္ ေဆးေၾကာပါ။ ဆံပင္ သားမ်ားကို ႏူးည့ံ
ေပ်ာ့ေပ်ာင္း လွပ ေစသည္။ ေန႔စဥ္ ငွက္ေပ်ာသီး စားသံုးပါက မ်က္စိ
စြမ္းေဆာင္မႈကို အားျဖည့္ေပးသည္။ အသက္ အရြယ္ ႀကီးရင့္ျခင္းေၾကာင့္ မ်က္စိ
အျမင္အာ႐ုံ ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈကို ကာကြယ္ ေပးၿပီး အာ႐ုံခံအလႊာမွ မက္က်ဴလာ ေနရာ
ပ်က္ယြင္းျခင္းမ်ားကို ေလ်ာ့နည္း သြားေစမည္ ျဖစ္သည္။
စားသံုးရာ၌
အရသာ ျပည့္စံု ေကာင္းမြန္ၿပီး အာဟာရဓာတ္ အျပည့္အဝ ျဖည့္စြမ္း ေပးႏိုင္ေသာ
ငွက္ေပ်ာ သီးကို ေန႔စဥ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ မိမိ ကိုယ္ခႏၶာ က်န္းမာေရးကို
ျမႇင့္တင္ ႏိုင္ပါေၾကာင္း သတင္းေကာင္း ပါးလိုက္ ရပါသည္။
Credit - ၿမ၀တီ
No comments:
Post a Comment