Wednesday, September 10, 2014
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ရဲယိုပင္
Item Name -------- Morinda (ရဲယိုပင္)
Category ----------- Raw Material
Botany Term ------- Morinda angustifolia Roxb
Species Family ----- Rubiaceae
ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အႏွံ႕ အျပား အထူးသျဖင့္ အထက္ ျမန္မာ ျပည္ႏွင့္ ေအာက္ျမန္မာ ျပည္ ေဒသမ်ား၌ အမ်ားဆံုး ေပါက္သည္။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ သည္။ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ က်ယ္ျပန္႔စြာ ေပါက္ေရာက္သည္။ အပင္ ငယ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ ပင္စည္ ေျဖာင့္တန္း၍ အေခါက္မွာ ေခ်ာေမြ႔သည္။ အရြက္မွာ ေထာင့္မွန္ ရြက္ဆိုင္ျဖစ္သည္။ အစိမ္း ရင့္ေရာင္ ႀကီးမား ေတာက္ေျပာင္ေသာ အရြက္မ်ား ျဖစ္သည္။ ရြက္နား ညီသည္ သိုႚမဟုတ္ လိႈင္းတြန္႔ အနည္းငယ္ ရွိသည္။ ပန္းခိုင္သည္ အျဖဴေရာင္ ပန္းပြင့္မ်ား စုၿပံဳ၍ ထြက္သည္။ အသီးသည္ ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ပံုစံရွိၿပီး ေျပာင္ေခ်ာသည္။ အေစ့ မ်ားသည္ ပ်စ္ခၽြဲခၽြဲ ျဖစ္သည္။
အပင္
ပင္လတ္ မ်ိဳး ျဖစ္၏။ အေရာင္ ေျပာင္လက္၏။ အကိုင္း အခက္ မ်ားစြာ ျဖာ၏။ ပင္စည္ေပၚ တြင္ အညိဳေရာင္ အစက္ အေျပာက္ မ်ား႐ွိ၏။ အေခါက္ထူ ၍ ၾကမ္းတမ္း၏။ အကိုင္း ေလးေထာင့္ပံု ႐ွိၿပီး ႏွစ္ေထာင့္တြင္ အေျမွာင္း ပါသည္။
အ႐ြက္
႐ြက္ဆိုင္ အလွည့္က် ထြက္သည္။ အ႐ြက္ ႀကီး၏။ အလ်ား ၁ ေပ ခန္႕ ႐ွည္၏။ ႐ြက္ရင္း သြယ္၍ ႐ြက္ထိပ္ ခၽြန္သည္။ အ႐ြက္ အလယ္ပိုင္း က်ယ္သည္။ အ႐ြက္ ထက္ေအာက္ မ်က္ႏွာျပင္ ႏွစ္ဖက္လံုး ေျပာင္ေခ်ာသည္။ ႐ြက္ေၾကာ ထင္႐ွား၏။ ႐ြက္နား ေခ်ာ၍ လႈိင္းတြန္႕ အနည္းငယ္ ႐ွိသည္။ ႐ြက္ညွာ တုိတုတ္၏။ ႏွလံုး ပံုသဏၭာန္ ႐ြက္စြယ္ ႏွစ္ခု ပါ႐ွိ၏။
အပြင့္
အလြန္ ေသးငယ္ေသာ အျဖဴေရာင္ပြင့္ ျဖစ္၏။ အနံ႕ ေမႊး၏။ ပန္းခိုင္ ထိပ္တြင္ ပန္းပြင့္မ်ား စုျပံဳ၍ ထြက္သည္။ ပန္းခို္င္သည္ အ႐ြက္၏ အျခားတစ္ဖက္ မွ ထြက္သည္။ ပြင့္ညွာ တုိသည္။
အသီး
အခ်င္း ၂ လက္မ ခန္႕ ႐ွိ၏။ ႐ွည္ေမ်ာေမ်ာ ပံု ျဖစ္သည္။ အသီးခြံ ပါး၍ ေျပာင္ေခ်ာ၏။ အသီး မ်က္ႏွာျပင္ ေပၚ႐ွိ ဗဟုဂံပံု အကြက္ အေလးမ်ားတြင္ ပန္းပြင့္ အရာမ်ား မ်က္စိ သဖြယ္ က်န္ေနသည္။
► အသံုးဝင္ပံု
အ႐ြက္၊ အသီး။
အာနိသင္
ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ရဲယို႐ြက္ သည္ခါး၏။ စဥ္းငယ္ ပူ၏။ ေလႏွင့္ ၀မ္းကို ႐ႊင္ေစ တတ္၏။ ေသြးကုိ တက္ၾကြေစ၏။ ရဲယိုသီး သည္ပူစပ္ ေသာအရသာ ႐ွိ၍ စဥ္းငယ္ ခ်ဥ္၏။ ေသြး၊သည္းေျခ၊ေလ၊သလိပ္ တုိ႕ကို ႏုိင္၏။ အစာ မေၾက၊ေလနာ၊ သည္းေျခနာ တုိ႕ကို ႏုိင္၏။
► အ႐ြက္အသံုုးျပဳပံု
၁။ ရဲယို႐ြက္ ကုိျပဳတ္၍ တို႕စားလွ်င္ ေလခ်ဳပ္ ေရာဂါ၊ ၀မ္းဗုိက္နာ ေရာဂါ၊ အာေခါင္ ပူေလာင္ ေသာေရာဂါ၊ သည္းေျခ ေဖာက္ျပန္ေသာ ေရာဂါႏွင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၏။
၂။ ရဲယို႐ြက္ ကို ငါးေျမြထုိး အသားႏွင့္ ျပဳတ္၍ သုပ္စားလွ်င္ ပင္လယ္ အူနာ ေပ်ာက္သည္။
၃။ ရဲယို႐ြက္ ကုိ သုပ္စားပါက ႏုိ႕ေခ်ာင္းပိတ္ ေရာဂါ၊ႏုိ႕ေရ ခန္းေရာဂါ၊သက်ည္း ကိုက္ေရာဂါ၊၀မ္းရစ္နာ ျခင္းႏွင့္ ႏွာေခါင္း ေသြးလွ်ံ ျခင္းတုိ႕ကို ေပ်ာက္ေစ၏။
၄။ ႏွလံုး ေရာဂါ၊ ေသြးသြန္ ေရာဂါႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါမ်ား အတြက္ ဒန္႕သလြန္႐ြက္ ႏွင့္ ဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္က ေပ်ာက္ေစ၏။
► အသီးအသံုုးျပဳပံု
၁။ ပ်ားရည္ႏွင့္ ေခါက္စားလွ်င္ ေခ်ာင္းဆုိး ေရာဂါႏွင့္ ပန္းနာ ကို ေပ်ာက္ေစသည္။
၂။ ရဲယိုသီး မွည့္ကို ထန္းလ်က္ႏွင့္ စားေသာ္ အစာမေၾက ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၃။ အသီးႏုကို ျပဳတ္၍ သုပ္စားက ေလထိုး ေလေအာင့္ ႏွင့္ ေသြးတက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment