Item Name --------- Onion (ၾကက္သြန္နီဥႀကီး)
Category ------------ Raw Material
Botany Term -------- Allium cepa Linn
Species Family ----- Liliaceae
ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပား ေအးလြန္းေသာ ေဒသမွ အပ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းသည္။
စိုက္ပ်ိဳးပင္ အျဖစ္ ေပါက္ေရာက္သည္။ အက်ယ္ ၃ ေပ ၊ အျမင့္ ၈ လက္မ အရွည္
သင့္ေတာ္သလို ေဘာင္မ်ားျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ မ်ိဳးေစ့ကို လက္ျဖင့္ ညီညာစြာခ်၍
ထြန္ျခစ္ျဖင့္ ေျမဆြဲ ကာဖံုးအုပ္ရမည္။ ထို႔ေနာက္ ေရပန္းကရားျဖင့္
ေရေလာင္းၿပီးေနာက္ ေကာက္ရိုးအုပ္ထားရမည္။ ၅ ရက္ေက်ာ္မွ
ေကာက္ရိုးဖယ္ေပးရသည္။ ေရကို လိုသလို ေလာင္းေပးျခင္းႏွင့္
လက္ေပါင္းလိုက္ျခင္း ျပဳလုပ္သြားၿပီး ပ်ိဳးသက္ ၄၅ ရက္ရွိက
ေျပာင္းေရႊ႕စိုက္ႏိုင္သည္။ အက်ယ္ ၄ ေပ ၊ အလ်ား ၆ေပရွိ စိုက္ကြင္းမ်ားတြင္
တစ္လက္မခန္႔ နက္ေသာ ေျမာင္းကေလးမ်ား ၆ လက္မအကြာ ေဖာ္သြားၿပီး
ယင္းေျမာင္းမ်ား၌ တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္ ၄ လက္မျခား၍ စိုက္ရမည္။ စိုက္ၿပီး
ေရေလာင္းၿပီးေနာက္ တစ္လအၾကာတြင္ တစ္ႀကိမ္ေရသြင္းေပးရန္လိုသည္။ ၎ေနာက္ ၆-၈
ရက္အၾကာတစ္ႀကိမ္ ၊ ၈ ႀကိမ္အထိ လိုအပ္သလို ေရေပးရမည္။ တေပါင္းလ အရြက္မ်ား
ႏြမ္းရိစျပဳခ်ိန္ တြင္ ၾကက္သြန္ဥမ်ား ေဖာ္ႏိုင္သည္။ ၾကက္သြန္ဥမ်ား
ေဖာ္ၿပီးေနာက္ အရိပ္ထဲ၌ ေကာင္းစြာ ေျခာက္ေသြ႔ ေစရမည္။
အပင္
ပင္ေပ်ာ့ ပင္ငယ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမင့္ ၁ ေပခန္႔ထိရွိသည္။ ပင္စည္မွာ ဥ၏
ေအာက္ေျခတြင္ ရွိၿပီး အနည္းငယ္ မာေက်ာ၍ အ၀ိုင္းငယ္ပံုသ႑ာန္ရွိသည္။ ၎မွ
အျမစ္မ်ား ျဖာထြက္သည္။
အရြက္
အရြက္စုျပဳံထြက္သည္။ ျပြန္ပံုရွိၿပီး ေျပာင္ေခ်ာ၍ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းသည္။
အေခါင္းပါသည္။ အေပၚဘက္သို႔ ေသးသြယ္၍ က်ဥ္းေျမာင္းသြားသည္။
ရြက္ထိပ္ခၽြန္သည္။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ရွိသည္။ ရြက္ရင္းျဖဴသည္။
အပြင့္
လံုး၀ိုင္းေသာ ထီးပံုသ႑ာန္ ပန္းခိုင္တြင္ ၾကယ္ပံုပန္းပြင့္အျဖဴေလးမ်ား
ပြင့္၏ ။ ပြငဖတ္အံု ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ပံုရွိ၏။ ထိပ္ခၽြန္သည္။ ၀တ္ဆံဖိုတိုင္မွာ
ပြင့္ခ်ပ္ထက္ ရွည္သည္။ျပာသို ၊ တပို႕တြဲတြင္ ပြင့္သည္။
ဥ
နီၫိုေရာင္ရွိၿပီး လံုး၀ိုင္းသည္။ ဥအေပၚယံကို ပါးလႊာေသာ အဖတ္မ်ားျဖင့္
အထပ္ထပ္ ဖံုးအုပ္ေနသည္။အတြင္း၌ အရည္ရႊမ္းေသာ အသားဖတ္မ်ား ရွိ၏။
► အသံုးဝင္ပံု
ဥ ။
အာနိသင္
ျမန္မာေဆးက်မ္း မ်ား အလိုအရ ၾကက္သြန္နီသည္ ခ်ိဳ၏ ၊ စပ္၏ ၊ အနည္းငယ္ပူ၏ ၊
ေလသလိပ္ ၊ အဖ်ား ၊ ေခ်ာင္းဆိုးနာတို႔ကို ႏုိင္၏ ။ ဆီးရႊင္ေစ၏ ။ ႏႈတ္မၿမိန္၊
ေအာ့အန္ေရာဂါ တို႔ကို ေပ်ာက္ေစ၏။ ခြန္အားကို ျဖစ္ေစ၍ သုက္အားကို
ပြားမ်ားေစတတ္၏ ။ ေအာ့အန္ျခင္း စေသာ ေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္၏။
► ဥအသံုးျပဳပံု
၁ ။ၾကက္သြန္နီဥကို အစိမ္းစားျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း၍ ဆီးရႊင္ေစ၏။
၂ ။ ၾကက္သြန္နီေစ့ကို ေထာင္းစားက အားတိုးေစ၏။
၃ ။ မီးဖုတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ခြဲ၍ ဆီးအိမ္ေပၚ၌ ပူပူေႏြးေႏြးကပ္ေပးေသာ္ ကေလးဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၄ ။ ၾကက္သြန္နီရည္ အနည္းငယ္ကို တိုက္ေကၽြးလွ်င္ ကေလးမ်ား ၀မ္းဗိုက္နာေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၅ ။ သၾကားႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ အရည္ၫွစ္၍ ရွာလပတ္ရည္လုပ္ေသာက္ေသာ္ ဆီးပူေရာဂါ ၊ ၀မ္းေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၆ ။ ၾကက္သြန္နီ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ညွစ္၍ ေၾကြဇြန္း ထက္၀က္ သၾကားအနည္ငယ္
ထည့္ၿပီး တစ္ေန႔တစ္ႀကိမ္ ေသာက္ေသာ္ ေသြးပါက လိပ္ေခါင္းေရာဂါသက္သာ၏ ။
၇ ။ ညအခါ မ်က္စိမျမင္ရသည့္ ၾကက္မ်က္သင့္ေသာေရာဂါ အတြက္ ၾကက္သြန္နီအရည္တြင္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ ၍ မ်က္စဥ္း ခတ္ေပးေသာ္ ေပ်ာက္၏။
၈ ။ ၾကက္သြန္နီမီးဖုတ္အရည္ ေႏြးေႏြးကို နားထဲထည့္ေသာ္ နားကိုက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၉ ။ ၾကက္သြန္နီအရည္ၫွစ္၍ နားထဲ တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္ထည့္ေသာ္ နားျပည္ယိုေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၁၀ ။ ၾကက္သြန္နီကို ဓားႏွင့္ လွီး၍ အေစးထြက္လာလွ်င္ ထိပ္၀ကို
ကြမ္းစားထံုးသုတ္၍ ကင္းၿမီးေကာက္ စေသာ အဆိပ္ရွိသတၱ၀ါ ကိုက္သည့္ေနရာ၌
၎ထိပ္၀ျဖင့္ ပြတ္ျခင္း၊ အရည္ၫွစ္၍ သုတ္လိမ္း ျခင္း ျဖင့္
အဆိပ္မတက္ႏိုင္ေတာ့ေခ်။
၁၁ ။ ၾကက္သြန္နီကို ဒူလာပါဒရက္ ၊
မီးယပ္ပိန္ေျခာက္ ၊ ရင္နာ ေလနာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာေဆးမ်ားတြင္လည္း
ထည့္သြင္း အသံုးျပဳႏိုင္၏။
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
No comments:
Post a Comment