ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ တစ္ပင္လံုးကို အက်ိဳးရွိရွိ အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္၊ ဟင္းခ်ိဳ ၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း...စသည့္ ထမင္းျမိန္ ဟင္းလ်ာမ်ားအျဖစ္ စာေလ့ရွိၾကပါသည္။ တခ်ိဳ ့အရပ္ေဒသမ်ား တြင္ အရြက္ရင့္ရင့္၊ အပြင့္ႏွင့္ အသီးတို ့ကို ေနပူပူ တြင္ အေျခာက္လွန္း ၿပီးလက္ဖက္ရည္ၾကမ္း လုပ္ေသာက္ၾကပါသည္။
အသားထူသည့္ အနီေရာင္ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးတို ့ကို လည္း ေၾကာ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းအျဖစ္လဲခ်က္စားႏိုင္ပါသည္။ ထို ့ျပင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးႏွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္ပြင့္တို ့ကိုိ ထန္းလ်က္(သို ့မဟုတ္)သၾကား ျဖင့္ယိုထိုး၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ Jam၊ သၾကားရည္အႏွစ္၊ ရွာလကာရည္ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။
ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးယို သည္ အနံ ့အရသာပိုစူးသျဖင့္၊ ၄င္းကို ဇီးယိုထက္ပို၍ လူၾကိဳက္မ်ားၾကပါသည္။ ဒါ့အျပင္ အသီးရင့္ရင့္ကို သၾကား၊ဆားအနဲငယ္တို ့ျဖင့္ေရာၾကိဳျပီး၊ ဆူလာပါက အေအးခံ၍ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ေသာက္ႏိုင္ပါသည္။
၁။ အူသိမ္၊ အူမတို ့ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။
၂။ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ထဲတြင္ hydroxy ႏွင့္ amino အက္ဆစ္မ်ားၾကြယ္၀စြာပါရွိေသာေၾကာင့္ ဆီးအား ေကာင္းေစပါသည္။ ဆီးရႊင္၍ ၀မ္းကိုလဲ သက္ေစပါသည္။
၃။Vitamin C ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို ့အေျမာက္အမ်ားပါရွိေသာေၾကာင့္ ကုိယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းမြန္ျခင္း၊ ဆဲလ္မ်ားေသဆံုးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ သြားဖံုးႏွင့္ သြားတို ့ကိုက်န္းမာေစျခင္း၊ free radicals အႏၱရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ အရြယ္ကိုႏုပ်ိဳေစ ျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ်အလားအလာနည္းပါးေစႏိုင္ျခင္း၊ အဆုတ္ကိုက်န္းမာေစျခင္း၊ အေအးပတ္ျခင္း၊ ရာသီေပၚႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုး ကူးစက္ေရာဂါမ်ားႏွင့္ ႏွာရည္ယိုႏွာပိတ္ျခင္းတို ့မွလဲ ကာကြယ္ေပးျခင္း...စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။
၄။ Calcium ဓာတ္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိေသာေၾကာင့္ အရိုးကိုသန္မာေစျခင္း၊ အာရံုေၾကာအဖြဲ ့အစည္းမ်ားႏွင္ ့ၾကြက္သားမ်ား ဖြဲ ့စည္းမႈကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ ေသြးက်ဲျခင္းမွကာကြယ္ေပးျခင္း၊ ေျခလက္မ်ားတဆစ္ဆစ္နာက်င္ျခင္း ႏွင့္ ထံုထိုင္း ေလးလံျခင္းတို ့ကိုသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း၊ ကေလးငယ္မ်ား ဖြံ ့ျဖိဳးမႈေႏွးေကြးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း.. စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။
၅။ခ်ဥ္ေပါင္ပန္းပြင့္သည္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
၆။ခ်ဥ္ေပါင္ဖူး၏ အေစ့မွလဲ အဆီထုတ္ယူႏိုင္ပါသည္။ ထိုအဆီျဖင့္ အေရျပားေပၚရွိအနာအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေရာင္ကိုင္းျခင္းကိုသက္သာေစျပီး၊ အနာမ်ားလဲ က်က္ေစပါသည္။
၇။ ေျခလည္ပင္းျပတ္ရွနာမ်ား၊ ဖက္ခြက္နာႏွင့္ ျပန္တည္နာမ်ားအတြက္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို မီးျမွိဳက္၍ အံုေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။
၈။ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးေဖ်ာ္ရည္ကိုေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါကိုသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ လူကိုလန္းဆန္းေစႏိုင္ ပါသည္။
၉။ ခ်ဥ္ေပါင္အေစ့ျပဳတ္ရည္ကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အစာနင္ျခင္းႏွင့္အစာမေက်ျခင္းတို ့ကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစ ႏိုင္ပါသည္။
၁၀။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို လက္ဘက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ ကိုလက္စထေရာကိုက်ေစျခင္း၊ ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ေစျပီး ေသြးလည္ပတ္ႏႈန္းကိုလဲ ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကိုလဲ ဟန္ ့ တားကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
၁၁။ဒူးရင္းသီးစားၿပီးပါက၊ ခ်ဥ္ေပါင္သီးေဖ်ာ္ရည္ကိုေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အပူကန္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။
သတိျပဳရန္။
• ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူမ်ား အလြန္အကြ်ံမစားသင့္ပါ။ ေသြးေပါင္ခ်ိန္တက္နိုင္ပါသည္။ • ေခ်ာင္းဆိုးရင္ၾကပ္ ေ၀ဒနာသည္မ်ား ႏွင့္လည္းမသင့္ ေတာ္ပါ။
ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးအလြန္နဲပါးျပီး၊ ေစ်းႏႈန္းလဲမၾကီးေသာ မိမိတို ့လက္တကမ္းမွ် ၁၂-လ ရာသီပတ္လံုး အလြယ္ကတူရရွိႏိုင္ေသာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ တို ့ကို အစာလဲေဆး၊ေဆးလဲအစာ အျဖစ္ စားေသာက္ေပးၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။
ဘာသာျပန္သူ ေပါက္ေပါက္
မွီျငမ္း encyclopedia (health benefits of Roselle)
No comments:
Post a Comment