ကၽြဲေကာသီးဟာ Citrus အႏႊယ္ဝင္ျဖစ္ၿပီး ေအာက္ပါ အာဟာရတန္ဖိုးနဲ႔ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ကၽြဲေကာသီး တစ္ခြက္စာ (၁၉၀ ဂရမ္) မွာ ပါဝင္တဲ့ က်န္းမာေရး တန္ဖိုးေတြက ဗီတာမင္စီ (တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၁၉၃ ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ ပိုတက္စီယမ္ (တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၁၂ ရာခိုင္ႏႈန္း)၊ အမွ်င္ဓာတ္ (တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္း) တို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
(၁) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္မႈကို သက္သာေစပါတယ္
ေရအမ်ားအျပား ေသာက္တာနဲ႔ ခရင္မ္ဘယ္ရီ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္တာေတြက ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္မႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ေအာင္ ကူညီႏိုင္တဲ့ ထိေရာက္တဲ့ နည္းေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ ကၽြဲေကာသီးဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္ အေတာအတြင္း ေရာင္ရမ္းမႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီက ဆီးလမ္းေၾကာင္းရွိ ဘက္တီးရီးယား ႀကီးထြားျပန္႔ပြားမႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဆီးထဲက အက္စစ္ ဂုဏ္သတၱိကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။
(၂) အနာကို ျမန္ျမန္က်က္ေစပါတယ္
ခြဲစိတ္ကုသမႈ ခံယူထားတဲ့အခါ ဗီတာမင္စီ မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့ ကၽြဲေကာသီးနဲ႔ တျခား အခ်ဥ္အရသာရွိတဲ့ သစ္သီးဝလံေတြကို စားသင့္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ အေရျပား တင္းရင္းေစတဲ့ ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚမႈမွာ ပါဝင္တဲ့ အင္ဇိုင္းအကူ ျဖစ္သလို အေရျပားရဲ႕ ဆြဲဆန္႔အားကို ေကာင္းမြန္ေစကာ အနာက်က္ ျမန္ေစပါတယ္။
(၃) သြားႏွင့္ ခံတြင္းကို က်န္းမာေစပါတယ္
သြားဖံုး ေသြးထြက္တာနဲ႔ သြားဆံုး႐ႈံးတာက ဗီတာမင္စီ ခ်ဳိ႕တဲ့လို႔ ျဖစ္ရတဲ့ လကၡဏာတစ္ရပ္ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေကာ္လာဂ်င္က အေရျပား ျဖစ္ေပၚေရးအတြက္ အေရးပါ႐ံုသာမက သြားနဲ႔ သြားဖံုးေတြ က်န္းမာေစဖို႔လည္း တည္ေဆာက္ေပးပါတယ္။
(၄) ေသြးအားနည္းေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္
ဗီတာမင္စီဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ သံဓာတ္ စုပ္ယူေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႔ သိပၸံနည္းက် ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သံဓာတ္ ျဖည့္စြက္ေဆး မွီဝဲေနရင္ လိေမၼာ္ရည္ ေသာက္ေပးပါ၊ ဒါမွမဟုတ္ အသားနဲ႔အတူ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို စားေပးပါ။ ဒီအာဟာရဓာတ္ ႏွစ္ခုစလံုးဟာ အူထဲကို တစ္ခ်ိန္တည္း အတူတူ ေရာက္ရွိႏိုင္ပါတယ္။
(၅) အေအးမိတာနဲ႔ တုပ္ေကြး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္
ဗီတာမင္စီက ပဋိပစၥည္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို လႈံ႔ေဆာ္ေပးရာမွာ အလြန္အေရးပါသလို ခႏၶာကိုယ္ထဲကို က်ဴးေက်ာ္ဝင္ေရာက္လာတဲ့ ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြလို ျပင္ပရန္သူေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္တဲ့ ကိုယ္ခံအား ဆဲလ္ေတြကိုလည္း လႈံ႕ေဆာ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသက္႐ွဴစနစ္ဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြ မရေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာပါ။
(၆) ေသြးဖိအားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္
ကၽြဲေကာသီးကို စားသင့္တဲ့ ေနာက္ထပ္ အေၾကာင္းရင္းတစ္ခုက ပိုတက္စီယမ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားလို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ေသြးတိုးတာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေထာပတ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ မာလကာသီးတို႔ဟာ ပိုတက္စီယမ္ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးတခ်ဳိ႕ ျဖစ္ပါတယ္။
(၇) အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္
ေလ့လာမႈအရ အစားအေသာက္ကေန ပိုတက္စီယမ္ မ်ားမ်ားရရင္ အ႐ိုးသိပ္သည္းဆကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၈) ေျခေထာက္ႂကြက္တက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္
သင္က မၾကာခဏ ေျခေထာက္ ႂကြက္တက္တဲ့ ေဝဒနာ ျဖစ္တယ္ဆိုရင္ သင့္ခႏၶာကိုယ္က ပိုတက္စီယမ္ကို ပိုမို လိုအပ္တယ္ဆိုတဲ့ သေဘာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ႂကြက္သား ဆြဲဆန္႔မႈနဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာအခ်င္းခ်င္း ဆက္သြယ္မႈမွာ မရွိမျဖစ္ အေရးပါေနပါတယ္။
(၉) အူမႀကီးရဲ ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ကၽြဲေကာသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္ၿပီး အူလႈပ္ရွားမႈကို ပံုမွန္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လိပ္ေခါင္းနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၀) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္
ကၽြဲေကာသီးမွာ ပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းခ်ဳပ္ေရးမွာ အေရးပါတယ္ဆိုတာ သင္ သိပါရဲ႕လား။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစာေတြက အစာအိမ္ထဲမွာ ခပ္ၾကာၾကာ ရွိေနၿပီး ဗိုက္ျပည့္တဲ့ ခံစားခ်က္ကို ရရွိေစတယ္လို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ အစာကို ၾကာၾကာ ဝါးစားရေလေလ၊ ဗိုက္ျပည့္တဲ့ ခံစားခ်က္ကို ရရွိေလေလ ျဖစ္ၿပီး အစာကို အလြန္အၾကဴး မစားမိေအာင္ ေရွာင္ရွားႏိုင္ေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြဲေကာသီးဟာ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္းပါတဲ့ အသီးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref>>Good Health
No comments:
Post a Comment