တစ္ေန ့ပန္းသီး တစ္လုံးစားလွ်င္ ဆရာ၀န္ပင္မလိုဟုအေနာက္တိုင္း ဆို႐ိုးရွိသည္။ သို႔ရာတြင္ ပန္းသီးမွရရွိေသာ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားကိုမူ တိက် စြာမေျပာႏူိင္ေပ။ ေအာက္ေဖာျ္ပပါအခ်က္မ်ားသည္ ပနး္ သးီ စားသးုံ ျခင္း၏ဆို႐ိုးကို ေထာက္ခံေသာရလဒ္မ်ားပင္ျဖစ္သည္။
၁။ အ႐ိုးကိုကာကြယ္ျခင္း။
Flavanoid ျဒပ္ေပါင္းသည္ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏အ႐ိုး သိပ္သည္းဆကို ျမင့္မားေစသည္ဟု ျပင္သစ္သုေတသီမ်ားက ဆုိသည္။ အဆုိပါ ျဒပ္ေပါင္းသည္ ပန္းသီး၌သာပါရွိသည္။ ထုိ႔အျပင္ ပန္းသီးတြင္ ပါသည ့္ Boronျဒပ္ေပါင္းသည္လည္း အ႐ိုးမ်ားကို ခိုင္မာေစသည္။
၂။ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါမွကာကြယ္ျခင္း။
မၾကာေသးမီကေလလ့ာစမး္သပ္ခ်က္အရ ပန္းသးီ ေဖ်ာ္ရည္က္ုိ ေန ့စဥ္ ေသာက္သံုးေသာ ကေလးမ်ားသည္ တစ္လတစ္ႀကိမ္သာ ေသာက္ေသာ ကေလးမ်ားထက္ပန္းနာေ၀ဒနာခံစားရမႈမွေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟု သိရသည္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိ ခင္ေလာင္း မ်ား၌ ပနး္သးီ မ်ားမ်ား စားသးုံသူမ်ားႏွင့္ ပန္းသးီ မစားေသာသူ မ်ားကို ႏူိငး္ယွဥၾ္ကည့္ပ ါက ေမြး ဖြားလာေသာ ကေလးမ်ားတြင္ ပနး္သးီ စားသးုံမႈ႔မ်ားေသာမိခင္၏္ကေလး၌ပနး္နာရင္က်ပ္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈနည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္ဟုဆိုသည္။
၃။ အယ္လ္ဇုိင္းမားေရာဂါမွကာကြယ္ျခင္း။
အေမရိကန္ႏို င္ငံCornellတက္ကသိုလ္မွသိပံ္ၸ ပညာရွင္မ်ား၏ ႂကြက္မ ်ား ႏွင့္စမ္းသပ္ခ်က္အရ ပန္းသီးတြင္ပါ၀င္ေသာ Free radical ျဒပ္ေပါင္းသည္ ဥးီ ေႏွာ က္ဆဲလ္မ်ားရွိFree radicalမ်ား ပ်က္စးီ ျခငး္ မ ွ ကာကြယ္ ေပးသည။္ ယငး္သည ္ အယ္လ္ ဇိုင္းမားေရာဂါျဖစ္ပြားမႈေလ်ာ့က ်ေစသည္ဟုဆိုသည။္
၄။ ကိုလက္စထေရာက်ဆင္းေစျခင္း။
တစ္ေန႔လွ်င္ပနး္သးီ ႏွစ္လုံး စားသးုံ ပါက ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္္ ကို၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
၅။ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ျခင္း။
သုေတသီမ်ား၏ ေလလ့ ာခ်က္အ ရ ပနး္သးီ စားသးုံ ေသာသ ူ ၁၀၀၀၀ တြင ္ အဆုတ္ ကင္ဆာျဖစ္ပြ ားမ ႈ ၅၀ ရာခိုင္ႏူန း္ ေလ်ာ့က်ေစသည။္
၆။ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
Cornellတက္ကသိုလ္မွစမး္သပ္ခ်က္အ ရ တစ္ေန ႔ ပနး္သးီ တစ္လုံ းႏူႈန း္ အေကၽြးခံရေသာ ႂကြက္မ ်ားတြ င္ ရင္သားကင္ဆ ာျဖစ္ပြ ားမ ႈ ၁၆ ရာခိုင္ႏူနး္ ကာကြယ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္ဟုဆိုသည္။ အဆိုပါႂကြက္မ်ားကို တစ္ေန႔ ပန္းသီး သံုးလံုးေကၽြးေသာအခါ ၃၉ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ကာကြယ္ေၾကာင္း၊ တစ္ေန႔ေျခာက္လံုးအထိေကၽြးလွ်င္ ၄၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ကာကြယ္ေစေၾကာင္း စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း သိရသည္။
၇။ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။
အဆုိပါတက္ၠသိုလ္၏ ေလ့လာခ်က္အရ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္တိုက္ေကၽြး ခဲ့ေသာ ႂကြက္မ်ား၌ အူမ ႀကးီကင္ဆ ာျဖစ္ပြားမႈမွ၄၃ ရာခိုင္ႏူန း္ အထ ိ ကာ ကြယ္မႈေပးေၾကာငး္ ေလ့ လာေတ႕ြ ရွိရသည။္ ပနး္သးီ ရွ ိ Pectin ျဒပ္ေပါငး္သည္ အူလမး္ ေၾကာငး္ တစ္ေလွ်ာက္ရွ ိအစာေျခစနစ္က္ုိ အေထာက္အကျူပဳ႐ုံမက အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည္။
၈။ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈေလ်ာ့နည္းေစျခင္း။
ပန္းသီးအခြံပါ ေရာႀကိတ္ထားသည့္ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သံုးပါက အ သည္းကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ၅၇ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ကာကြယ္ေပးသည္။
၉။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိကို ထိန္းညိႇေပးျခင္း။
လူ႔ခႏၵာကိုယ္ရွိ ဂလာက်ဴတိုးနစ္အက္စစ္ကို ပန္းသီးတြင္ပါ၀င္သည့္ Pectinျဒပ္ေ္ပါငး္က အေထာက္အပံ့ေပးျခင္း ျဖင့္ ဆးီ ခ်ဳိေသြး ခ်ဳိကိုထိန္းညႇိ ေပးသည္။
၁၀။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္မလာေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ျခင္း။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ေနစဥ္ အခ်ိန္အတြင္း ပန္းသီး သို႔မဟုတ္ သစ္ေတာ္သးီ သးံုလးုံ စားေသာ အမ်ဳိ းသမးီ မ်ားသည ္ မစားေသာအမ်ဳိ းသမးီ မ်ားထက ္ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္က ်ႏူန း္ ပို၍ ျမန္ဆန္ေ ၾကာငး္က ုိ ဘရာဇးီ သုေတ သီတို႔က ေလ့လာခ်က္အေနျဖင့္ ေဖာ္ျပထားသည္။
သြင္သြင္နဒီ
Credit to >>>JACBA
No comments:
Post a Comment