ေသြးနီဥဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို ထိန္းသိမ္းရန္ႏွင့္ အျခားေသာ ခႏၶာ ကုိယ္လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားစြာအတြက္ လိုအပ္သည့္ ေရတြင္ေပ်ာ္ ၀င္ႏိုင္ေသာ မရွိမျဖစ္ ဗီတာမင္မ်ားစြာမွာ ဥကန္စြန္းပင္အရြက္မ်ား ၌ ပါ၀င္သည္။
ဥကန္စြန္းပင္၏ တစ္သွ်ဴးပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးကို လူ၀ီစီးယားနားျပည္ နယ္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ေလ့လာခဲ့ၾကၿပီး ရင့္ေသာ အရြက္မ်ား၊ ႏုေသာအရြက္မ်ား၊ ႏုေသာ အဖူးအၫြန္႔မ်ား၊ ႏြယ္မ်ား ႏွင့္ အျမစ္တစ္သွ်ဴးမ်ားကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။
အျခားေသာ တစ္သွ်ဴးအမ်ိဳးအစားမ်ားထက္ အရြက္တစ္သွ်ဴး တြင္ ဗီတာမင္ B6၊ ဗီတာမင္ C ႏွင့္ ဗီတာမင္ B2 တို႔ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ဥကန္စြန္းပင္၏ အရြက္ႏုႏွင့္ အ႐ိုးႏုမ်ားတြင္ ဗီတာမင္ B6 ပမာဏ သိသာထင္ရွားစြာပါ၀င္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာ သည္။
ဥကန္စြန္းပင္၏ အရြက္မ်ားတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္ B6 ပမာဏမွာ ေဂၚဖီပန္းစိမ္း၊ ေထာပတ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ငွက္ေပ်ာသီး ႏွင့္ ေဂၚဖီပန္းတို႔၌ပါ၀င္သည့္ ဗီတာမင္ B6 ပမာဏႏွင့္ ေကာင္း စြာယွဥ္ႏုိင္သည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။
သိပၸံပညာတြင္Ipomoea batatas ဟု ေခၚေသာ ဥကန္စြန္းပင္ ၏ အရြက္၌ သတၱဳဓာတ္မ်ား၊ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား၊ အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္ ဖက္တီးအက္စစ္တို႔လည္း ပါ၀င္သည္။ ဥကန္စြန္း ပင္၏ အရြက္မ်ားတြင္ ပါ၀င္သည့္ ဇီ၀ႏိုးၾကား ျဒပ္ေပါင္းမ်ားမွာ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးၿပီး အက္စစ္ဓာတ္လြန္ကဲေသာ ဖိအားမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးကာ ေရဒီယိုသတိၱႂကြမႈမွ ထိခိုက္ပ်က္စီး ျခင္းကို ကင္းေ၀းေစျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ သည္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္ ေလွ်ာ့ ခ်ေပးၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ႀကီးထြားမႈကို ႏွိမ္နင္းေပးသည္။ ဥကန္စြန္းပင္၏ အရြက္မ်ားကို ပစိဖိတ္သမုဒၵရာတြင္းရွိ ကြၽန္းမ်ား၊ အာရွႏွင့္ အာဖရိကႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အဓိကစားသံုးၾကသည္။ အေမရိ ကန္ႏိုင္ငံတြင္လည္း လူနည္းစု စားသံုးၾကသည္။
ဥကန္စြန္းပင္အရြက္ကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ၿပီး က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးအထူးရွိ ေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ား က ေဖာ္ျပသည္။ —Ref: TOI
7daydaily
ဥကန္စြန္းပင္၏ တစ္သွ်ဴးပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးကို လူ၀ီစီးယားနားျပည္ နယ္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ေလ့လာခဲ့ၾကၿပီး ရင့္ေသာ အရြက္မ်ား၊ ႏုေသာအရြက္မ်ား၊ ႏုေသာ အဖူးအၫြန္႔မ်ား၊ ႏြယ္မ်ား ႏွင့္ အျမစ္တစ္သွ်ဴးမ်ားကို ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။
အျခားေသာ တစ္သွ်ဴးအမ်ိဳးအစားမ်ားထက္ အရြက္တစ္သွ်ဴး တြင္ ဗီတာမင္ B6၊ ဗီတာမင္ C ႏွင့္ ဗီတာမင္ B2 တို႔ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ဥကန္စြန္းပင္၏ အရြက္ႏုႏွင့္ အ႐ိုးႏုမ်ားတြင္ ဗီတာမင္ B6 ပမာဏ သိသာထင္ရွားစြာပါ၀င္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာ သည္။
ဥကန္စြန္းပင္၏ အရြက္မ်ားတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္ B6 ပမာဏမွာ ေဂၚဖီပန္းစိမ္း၊ ေထာပတ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ငွက္ေပ်ာသီး ႏွင့္ ေဂၚဖီပန္းတို႔၌ပါ၀င္သည့္ ဗီတာမင္ B6 ပမာဏႏွင့္ ေကာင္း စြာယွဥ္ႏုိင္သည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။
သိပၸံပညာတြင္Ipomoea batatas ဟု ေခၚေသာ ဥကန္စြန္းပင္ ၏ အရြက္၌ သတၱဳဓာတ္မ်ား၊ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား၊ အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္ ဖက္တီးအက္စစ္တို႔လည္း ပါ၀င္သည္။ ဥကန္စြန္း ပင္၏ အရြက္မ်ားတြင္ ပါ၀င္သည့္ ဇီ၀ႏိုးၾကား ျဒပ္ေပါင္းမ်ားမွာ ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးၿပီး အက္စစ္ဓာတ္လြန္ကဲေသာ ဖိအားမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးကာ ေရဒီယိုသတိၱႂကြမႈမွ ထိခိုက္ပ်က္စီး ျခင္းကို ကင္းေ၀းေစျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ သည္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္ ေလွ်ာ့ ခ်ေပးၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ႀကီးထြားမႈကို ႏွိမ္နင္းေပးသည္။ ဥကန္စြန္းပင္၏ အရြက္မ်ားကို ပစိဖိတ္သမုဒၵရာတြင္းရွိ ကြၽန္းမ်ား၊ အာရွႏွင့္ အာဖရိကႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အဓိကစားသံုးၾကသည္။ အေမရိ ကန္ႏိုင္ငံတြင္လည္း လူနည္းစု စားသံုးၾကသည္။
ဥကန္စြန္းပင္အရြက္ကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ၿပီး က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးအထူးရွိ
7daydaily
No comments:
Post a Comment