စာအုပ္စာေပလု႔မိတ္ေဆြ

Sunday, January 18, 2015

ေထာပတ္သီးစားျခင္းျဖင့္ မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာမ်ား ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္သလား

က်န္းမာၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ပိုေနသူမ်ားႏွင့္ အ၀လြန္သူမ်ား ေထာ ပတ္သီးအပါအ၀င္ ႏွလုံးကိုက်န္းမာေစေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားေပးျခင္းျဖင့္ ဆုိးရြားေသာ ကိုလက္စထေရာဓာတ္မ်ား ေလ်ာ့က် သြားႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ခုအရ သိရသည္။

သို႔ေသာ္ မိမိတို႔ ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနေသာ အစားအစာမ်ား တြင္ ေထာပတ္သီးမ်ားထည့္စားလုိက္႐ုံျဖင့္ ယင္းသို႔ကုိလက္စထ ေရာမ်ား ေလ်ာ့သြားမည္ဟု ဆိုလုိျခင္းမဟုတ္ပါ။ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ ေထာပတ္သီးမ်ားပါထည့္ စားေပးျခင္းျဖင့္ သိပ္သည္းဆနည္းေနေသာ လီမိုပ႐ုိတင္း(LDL)ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈကေဖာ္ျပသည္ ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။

‘‘ကုိယ္စားေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲ ေထာပတ္သီးေတြပါ ထည့္စားရမယ္လို႔ ေျပာတာ မဟုတ္ပါဘူး။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ေထာပတ္သီးကိုပါ ထည့္စား ေပးရမွာပါ’’ ဟု အေမရိကန္ႏွလုံးက်န္းမာေရးဌာန၏ အာဟာရေကာ္မတီဥကၠ႒ ပန္နီခရစ္အီသာတြန္က ေျပာသည္။ ၎မွာပင္ဆယ္ေဗးနီးယားျပည္နယ္ တကၠသိုလ္မွ အာဟာရကြၽမ္းက်င္ပညာရွင္လည္း ျဖစ္သည္။

‘‘ႏွလုံးေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္တဲ့ အႏၲရာယ္ေတြေလ်ာ့ပါးသြားေအာင္ လူေတြႏွလုံးကို က်န္းမာေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားေပးရပါ မယ္’’ဟု မစၥစ္ခရစ္အီသာတြန္ႏွင့္ လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္မ်ားက အေမရိ ကန္ႏွလုံးက်န္းမာေရး ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းေသာ အဆီမ်ားအစား က်န္းမာေရးႏွင့္ညီေသာ အဆီဓာတ္ပါ၀င္သည့္ ဖက္တီးအက္စစ္မ်ားႏွင့္ ကိုလက္စထေရာမ်ားအျဖစ္သို႔ အလြယ္တကူေျပာင္းလဲ သြားေလ့မရွိေသာ အဆီတို႔ကို အစားထိုးစားေပးသင့္သည္။

ေျမထဲပင္လယ္ေဒသတြင္ စားသုံးေလ့ရွိေသာ သဘာ၀သံလြင္ ဆီ (သို႔မဟုတ္)အခြံမာသီး အေရာအေႏွာတို႔တြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီေသာ အဆီဓာတ္ပါ၀င္သျဖင့္ ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ႏွလုံးေရာဂါထ ျခင္းကဲ့သို႔ ႏွလုံးေသြးေၾကာဆုိင္ရာ ျပႆနာမ်ား ႀကံဳေတြ႕ေနရသည့္ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ား ငါးႏွစ္ခန္႔ စားေပးပါက ယင္းေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏုိင္သည့္ အႏၲရာယ္မ်ားကို ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ေၾကာင္း အေစာပိုင္းေလ့လာမႈတစ္ခုအရ သိရသည္။

ေထာပတ္သီးတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီေသာ အဆီဓာတ္ပါ၀င္ ၿပီး ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ကဲ့သို႔ အျခားေသာ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာလည္း ပါ၀င္ေၾကာင္း သုေတ သီမ်ားက ေျပာသည္။

ေထာပတ္သီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္မ်ားကဲ့သို႔ အလားတူ အက်ဳိးမ်ားေသာ အခံြမာသီးမ်ား (သို႔မဟုတ္) ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ အျခားသစ္သီးမ်ား စားေပးျခင္းျဖင့္လည္း က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်း ဇူးမ်ား ရရွိႏုိင္သည္ဟု အာဟာရပညာရွင္ခရစ္အီသာတြန္က ေျပာသည္။

Credit : 7Day Daily

No comments:

Post a Comment